Home Esencijalna hipertenzija i hipertenzija


Esencijalna hipertenzija i hipertenzija


Hipertenzija (HTN), povišeni krvni tlak, ili arterijska hipertenzija (ponegdje se naziva i hipertonija), jest kronična bolest pri kojoj je krvni tlak u arterijama povišen. Uslijed ovog povišenja, a kako bi se održao normalni protok krvi kroz krvne žile, potreban je snažniji.Mnogo je situacija kada se osećamo malaksalo, bez energije, teško, "slomljeno". Tada obično krivimo hipertenziju za sve što nam se dešava. Ali, sami smo krivi .lemongrass od hipertenzijePrimarna hipertenzija Primarna (esencijalna) hipertenzija je najčešći oblik hipertenzije, odgovorna za 90% do 95% svih slučajeva hipertenzije. U gotovo svim savremenim društvima, krvni pritisak se povećava starenjem, te je rizik od povećanja krvnog pritiska u kasnijem životnom dobu znatno povećan.Esencijalna hipertenzija predstavlja visoki krvni tlak za koji se ne zna razlog nastanka. Naziva se još i primarna hipertenzija ili esencijalna arterijska.

Related queries:
-> medicinski socijalni pregled hipertenzija drugog stupnja
MKB-10 I10 Esencijalna (primarna) hipertenzija (I10-I15 Hipertenzivne bolesti; I00-I99 Bolesti cirkulacijskog (krvožilnog) sustava).Kod velike većine osoba, oko 90-95 %, točan razlog povišenje arterijskog krvnog tlaka ostaje nepoznat, te se takva arterijska hipertenzija naziva primarna ili esencijalna arterijska hipertenzija. Esencijalna je arterijska hipertenzija sindrom u kojem zasigurno određenu ulogu igra genska predispozicija, ali i utjecaj brojnih vanjskih.
-> hipertenzija apparate onega
Primarna (esencijalna) hipertenzija je najučestaliji oblik hipertenzije, i čini 90–95% svih slučajeva hipertenzije. U skoro svim suvremenim društvenim zajednicama, vrijednosti krvnog tlaka se povisuju sa starenjem, uz znakovitu opasnost od razvoja hipertenzije u kasnijoj životnoj.Posts about Esencijalna hipertenzija written by Valentina Šekarić.
-> s hipertenzijom, možete piti prirodni jabučni ocat
Esencialna arterijska hipertenzija. Povezane vsebine: Zdravila za zdravljenje hipertenzije; Definicija. O esencialni arterijski hipertenziji govorimo takrat, ko za povišanje tlaka pri bolniku ne najdemo vzroka, kar v praksi pomeni 95% vseh obravnavanih primerov.Esencijalna hipertenzija predstavlja visoki krvni tlak za koji se ne zna razlog nastanka. Naziva se još i primarna hipertenzija ili esencijalna arterijska hipertenzija. Visoki krvni tlak označavaje jaki pritisak krvi na stijenke krvnih žila u cijelom tijelu što utječe na prolaznost krvi kroz krvne žile.
-> liječenje tahikardije hipertenzije
Esencijalna hipertenzija se pojavljuje postepeno i sporo, pa je ponekad teško uočiti konkretne simptome. Najčešće se otkrije da čovjek od nje boluje tek nakon slučajnog nalaza povišenog tlaka. Kako bi bili pripremljeni, zapamtite kako ovi simptomi mogu ukazivati na postojanje esencijalne hipertenzije ili povišenog krvnog tlaka.Esencijalna hipertenzija obuhvaća preko 95% svih hipertenzija. Krvni tlak je određen količinom krvi koju pumpa srce, te veličinom i stanjem arterija. Mnogi drugi faktori mogu utjecati na krvni tlak, uključujući volumen tekućine u tijelu, sadržaj soli u tijelu, stanje bubrega, živčanog sustava, krvnih žila, i razine različitih.
-> ciljni program prevencije i liječenja arterijske hipertenzije u rf
Takvu hipertenziju označavao kao primarnu (esencijalna, idiopatska) i ona obuhvata oko 95 % bolesnika. Kao mogući faktori koji utiču na pojavu hipertenzije, .Uzrok "esencijalne" hipertenzije ne može se ustanoviti. Ona može biti uzrokovana genetskim faktorima i faktorima okoliša, kao što su unos soli ili drugi.
Esencijalna hipertenzija i hipertenzija:

Rating: 502 / 512

Overall: 993 Rates


Web hosting by Somee.com